Vårnyheter från life define!


Våren innebär ju ny kraft och pånyttfödelse på många sätt. För mig innebär våren också en positiv förväntan och nyfikenhet på vad som händer framöver.

Några saker är dock redan spikade och klara. Det första är att jag flyttar mitt kontor till nya lokaler. Efter drygt sex år i Lomma har jag beslutat mig för att flytta till Lund.

Fr.o.m april 2015 hittar ni mig på Råbylunds Gård i Lund. Det är en communityverksamhet som ligger nästan på landet samtidigt som närheten till staden och andra företag finns runt hörnet. En perfekt kombination, om jag får säga det själv!

 

Adressen är: Råbylunds Gård, Prästavägen 12, 224 78 Lund

 

För det andra samarbetar jag sedan några år med Marita Boström på duSolid. Flytten till Lund innebär att vi kommer att sitta i samma lokaler och utveckla samarbetet ytterligare. Här kommer bland annat vår affärsutveckling att ske och mycket annat spännande.

Så, håll utskick framöver!

 

Soliga och varma vårhälsningar

Mia

 

 


Positiv eller negativ attityd – Vad spelar det för roll?

 

Det finns en mental lag som säger att när positivt och negativt möts vinner det negativa. Tyvärr är det så. Det betyder t.ex att i ett arbetslag så räcker det att en person har en negativ attityd för att han/hon ska påverka hela gruppen negativt. Det är ganska fantastiskt egentligen. Vilken kraft det ligger i negativa tankar och beteenden! Det är ju dessutom så att vi alla lättare fastnar i negativa tankar än positiva, eftersom dessa ofta innehåller starka känslor som lätt fångar oss. Kanske har det också med vår reptilhjärna att göra. Den är ett arv från vårt ursprung och hjälpte oss att bedöma faror och överleva. Funktionen har vi fortfarande kvar men den fyller inte samma funktion.

 

För att få in det positiva i olika sammanhang behöver vi därför jobba lite extra. Men det är det värt, eller?

 

Vad betyder då positiv respektive negativ attityd? Attityd handlar om hur vi förhåller oss till eller hanterar det som händer i arbetslivet och livet i stort.

 

Hur påverkas du av människor som har en positiv inställning? Hur påverkas du av människor som har en negativ inställning? Vi kan nog alla skriva under på att det är roligare, lättare och ger mer energi att vara med personer som har en positiv inställning.

 

Här kan det vara läge för lite självreflektion! Hm, hur är det egentligen?! Vilken attityd har du till livet och det som händer dig? Är den negativ eller positiv? Som kursledare i mental träning ställer jag ibland följande fråga till  mina kursdeltagare: – Hur kul är du och vara med? Vid ett kurstillfälle svarade en av dem, efter en stunds eftertanke: – Den tog! Jag kommer så väl ihåg detta för det kom verkligen spontant ur hjärtat. Han sa: – Så har jag aldrig tänkt förrut. Det ledde faktiskt till skratt. Denna underbara öppenhet gjorde sedan att vi pratade länge om hur vår attityd påverkar andra och oss själva.

 

Hur ofta ser vi på oss själva egentligen? Tänker du på hur du påverkar andra? Jag upplever av vi många gånger är bättre på att se och kommentera hur andra är och gör, och mindre ofta reflekterar över oss själva.

 

Nu när många av oss samlas med familj och vänner under kommande helger sätts vår attityd i större utsträcknin på prov i de nära relationerna och i mindre utsträckning på arbetsplatsen eller i skolan. Fundera på vilken attityd som får dig att må och fungera bra. Och du, det finns inga rätt och fel här. Istället handlar det om hur du vill må och fungera och hur det påverkar din omgivning. För du påverkar andra antingen du vill eller ej.

 

Kanske kan det vara på sin plats att lite oftare  jämföra oss med de som har det sämre är dig och mig och inte bara med de som har det bättre. Inte minst i juletid, tycker jag, att vi oftare än annars påminns om människor som har det riktigt tufft i livet. Jag tänker på alla hemlösa, ensamma och utsatta människor som är helt beroende av andras hjälp och välvilja.

 

Jag vill därför uppmana dig att de närmaste veckorna sprida lite värme till dig själv och andra genom att le mot minst tre personer varje dag, oavsett om du känner dem eller ej, har lust eller ej eller har någon anledning. Känn efter hur det känns! Undra hur häftigt detta kommer att bli! Undra hur många människor du kommer att sprida värme och glädje till! Och du, du får gärna skriva och berätta hur det gick.

 

Jag vill passa på och sprida lite värme och glädje genom den här bilden. Den gav i alla fall mig ett gott skratt. Jag visade också bilden för en kollega (vars mamma precis har dött) och hon skrattade också hjärtligt, mitt i alla sorg!

 

 

Så hur är det nu? Spelar det någon roll vilken attityd vi väljer? Klart det spelar roll. Fundera på vad du tränar mest på, den negativa attityden eller den positiva? Och börja sedan träna på det som du mår  och fungerar bäst av (om du inte redan gör det). Lycka till!

Till sist,

en riktigt God Jul och Gott Nytt 2014 till er alla!

Folkuniversitetet i Malmö – öppen kurs i mental träning

 

Höstens kurs startar torsdagen den 26 september 2013 med en grundutbildning i mental träning.

 

Nytt för i höst är att vi erbjuder tre fördjupningstillfällen i form av workshops med tre olika teman:

1. Stresshantering: Jag stressad – det hinner jag inte!

2. Självbild: Var dig själv – alla andra är upptagna!

3. Mål och motivation: Hur ser din bild av framtiden ut och vill du dit?

 

Varje workshop omfattar tre timmar. Fördjupningstillfällena erbjuds under tre torsdagar i november, nämligen den 7/11, 14/11 samt 21/11 2013.

 

Varmt välkommen!

För mer information och anmälan klicka här

 

 

 

 

 

 

 

 

Juletid är gåvornas tid. Att ge betyder så mycket mer än att ge presenter/saker. Vi kan alla ge och det är dessutom gratis. Vem vill inte ha ett leende, en kram, en komplimang, ett glatt tillrop eller en , intresserad eller engagerad eller kärleksfull blick? Detta kan vi alla ge. Kanske betyder det till och med mer än presenter?!

 

Man brukar ju säga att när man ger så får man tusenfallt igen. Min erfarenhet är att det verkligen är så. Det gäller dock att vara öppen för det och se det och ta tillvara på det när det kommer.

Jag läste någonstans att man behöver ge mer än man tar för att få ett framgångsrikt liv. Tankvärt!

 

För mig är julhelgen även ett gyllene tillfälle att reflektera över året som varit.

Vad har varit bra och vad kan bli bättre.

Ur detta kan man sedan välja ut vad som ska bli ledstjärnan/stjärnorna för 2013.

Vad blir din ledstjärna 2013?

 

Så sist men inte minst, till er alla, en alldeles underbar

God Jul och Gott Nytt År!

Folkuniversitetet i Malmö – öppen kurs i mental träning

Vårens kurser startar onsdagen den 23 januari 2013.

Fördjupningskursen startar i mars 2013.

Varmt välkommen!

För mer information och anmälan klicka här

Folkuniversitetet i Malmö – öppen kurs i mental träning

Höstens kurser startar torsdagen den 20 september 2012.

Fördjupningskursen startar torsdagen den 15 november 2012.

Varmt välkommen!

För mer information och anmälan klicka här.

Coachande förhållningssätt – Workshop 28/6

Sista tillfället innan sommaren!!

Mer info workshop

Funderingar kring det goda samtalet

Finns det? I vilka sammanhang då i så fall? I min värld finns det i allra högsta grad. Och det behövs. Jag märker det hela tiden. Det goda samtalet. Det där behovet av att prata. Att få berätta, dela med sig, lyssna på andra och få testa sina idéer och funderingar. Att bli lyssnad på, bli sedd och respekterad. Människor vill prata om allt och ingenting. Om livet.

På mina kurser i mental träning är det en härlig blandning av människor i olika åldrar, kulturell bakgrund, kön och livserfarenheter. I utvärderingarna framkommer det ofta att det är just diskussionerna i gruppen som ger mycket. När deltagarna sätter ord på sina funderingar, händelser och erfarenheter och delar dessa med andra, får många nya perspektiv på sina liv och hur de kan hantera situationer på ett mer konstruktivt och hälsosamt sätt.

Som någon deltagare sa: – ”Sådana här samtal har jag väldigt sällan med min fru”.

Många gånger drar vi över tiden. Vi har så intressanta diskussioner. – ”Hinner vi bara ta upp denna saken också?” kan någon fråga. Och inte säger vi nej.

Även i situationer där jag coachar upplever jag ett stort behov av att prata. Att få ur sig frustration, tankar och saker som händer i vardagen. Många säger att det är så skönt och prata med någon utifrån. En person som ser det mer objektivt. Efter en timmes samtal är det inte sällan de säger: – Nu känns det mycket bättre. Inte så konstigt kanske när personen, för en stund, tillåts ha full fokus på sig själv. Bara sig själv.

Själv har jag också en coach, familj och underbara vänner som finns där för mig. Jag behöver också sätta ord på saker som jag upplever i mitt liv. Bli sedd och lyssnad på.

Samtidigt som den tekniska utvecklingen gör det möjligt för oss att kommunicera på helt nya och fantastiska sätt, så minskar inte behovet av mänsklig kontakt. Ingen teknik i världen kan ersätta ögonkontakt, närvaro och närhet. Ändå tycks vi inte riktigt ta oss tid till det goda samtalet. Varför inte ha en teknikfri dag eller i alla fall kväll och bara sitta och prata med varandra. Vuxna, barn och ungdomar. Om allt och ingenting. Om livet. Och kanske lär vi känna varandra och oss själva på nya sätt. Att finnas där för varandra. Det är så mysigt. Jag gör det ofta. Så jag vet och kan varmt rekommendera det.

Hur ofta deltar du i eller initierar det goda samtalet? Varför inte idag?

För du, livet är bara här och nu. Faktiskt!

2012-03-21

Coachande förhållningssätt – Workshop

Effektivare ledarskap med coachande förhållningssätt.

En heldags workshop om att utveckla och utvecklas med coaching.

Mer info workshop

Folkuniversitetet i Malmö – öppen kurs i mental träning

Vårens kurs har nu startat.

Fördjupningskursen startar torsdagen den 15 mars 2012.

Varmt välkommen!

För mer information klicka här.

 

 

Halvvättern – en fysisk och mental utmaning

Att frivilligt cykla 15 mil – nästan en hel arbetsdag på cykel. Idioti eller en riktig utmaning? För mig var det en utmaning. Och jag gillar utmaningar. Jag har upptäckt att det är skillnad på att cykla och att cykla. Vad menar jag med det? Jo, att rätt utrustning gör skillnad.

Första gången jag satte mig på en racercykel, ni vet en sådan med bockstyre, var för drygt ett år sedan när jag skulle träna inför tjejvättern, 10 mil. Min man hade en 30 år gammal racer som jag fixade i ordning. Vilken grej. Det här var ju riktigt kul. Under många år har cykling oftast inneburit fulla matkassar på styrena, ett barn i barnstol och halvt pumpade däck. Det var tungt och jag tänkte aldrig att cykling kan vara kul på det sättet jag upplevde med racern. Jag genomförde tjejvättern och fick blodad tand.

Detta resulterade i att jag i höstas köpte mig en egen racer. En idé om att köra halvvättern 2011 hade börjat ta form. Nu  var det 15 mil som gällde. Så kom vintern och cykling var det definitivt inte tal om. I början av året anmälde en kompis och jag oss i alla fall till halvvättern. Nu hade vi ett mål, eller om man så vill, nu fanns det ingen återvändo.

När vintern släppte sitt grepp tog jag fram min racer. Jag kände mig som en ko som släpps ut på grönbete. Fri och full av glädje! Nu började resan mot målet. Målbild: söndagen den 13 juni cyklar jag stolt och glad i mål i Motala på 7 timmar.

Tre veckor innan tävlingen blir jag förkyld och tvingas avstå från att träna fysiskt. Då  gällde det att fokusera ännu mer på den mentala träningen. Nu hade det uppstått ett hinder – förkylning – som dock inte skulle stoppa mig. Målbilden var ju att cykla i  mål i Motala.

Så hade tävlingsdagen kommit och jag kände mig lite pirrig och spänd men också tänd. Vädret var perfekt och stämningen på topp. Loppet gick över förväntan. Tempot var högt under hela loppet. De sista två milen var tuffa och då fokuserade jag bara på målbilden – hur jag skulle känna mig när jag cyklar i mål. Vi cyklade på 6.20 timmar!

Att utsätta sig för utmaningar av olika slag gör att jag växer som människa. Jag får en bättre självkännedom och jag inser att jag kan mer än vad jag tror. Dessutom är det kul!

Vilka utmaningar har du framför dig? Hur vill du växa som människa? Vilka resurser har du som du inte utnyttjar?

Lycka till!

2011-06-20